Hvad er en ultralydsundersøgelse?

En ultralydsundersøgelse er en undersøgelse, som foretages ved hjælp af lydbølger med en særligt høj frekvens – såkaldt ultralyd. Før i tiden anvendtes ultralyd til undersøgelse af de bløde dele og indre organer i kroppen, men med moderne ultralydsundersøgelser er det faktisk muligt at scanne hele det menneskelige legeme. Ultralyd kan med fordel anvendes til dynamiske undersøgelser, det vil sige film, som eksempelvis afdækker blodets cirkulation i kar og blodårer samt bevægelser i hjertet.

Den mest kendte form for ultralydsundersøgelse er den scanning, man som gravid får foretaget et antal gange i løbet af gravidteten, og som viser fosterets størrelse, placering og bevægelser. En ultralydsundersøgelse kan afsløre forskellige former for sygdomme, for eksempel kræft, betændelses tilstande, og sygdomme i vener og arterier – for eksempel ansatser til blodpropper, eller begyndende åreforkalkning.

En dygtig røntgen læge vil også ved hjælp af en ultralydsundersøgelse hurtigt kunne se, om der er skader på muskler eller ligamenter – eller væske ansamlinger i led. Og endelig kan ultralyd bruges i forbindelse med scanning via kroppens naturlige åbninger, for eksempel endetarmen, skeden eller munden. Dette letter især arbejdet ved gynækologiske eller proktologiske undersøgelser.

Hvor kan jeg få en ultralydsundersøgelse i København?

Hvis du leder efter en klinik, som tilbyder røntgen eller ultralyds undersøgelser – og som er placeret centralt i København – kan du med fordel tage et kig på Røntgenklinikken Nørrevold. Røntgenklinikken Nørrevold er placeret i gå afstand fra Nørreport station, og er befolket med de dygtigste og mest veluddannede læger, radiologer, radiografer og sygeplejersker med speciale inden for røntgen eller ultralyds undersøgelser.

Samtidig har Røntgenklinikken Nørrevold en utroligt kort ventetid på såvel røntgen undersøgelser som på ultralyds scanninger – ved enkelt stående undersøgelser kan du som regel komme til samme dag som din henvisning fra egen praktiserende læge er udstedt. Du kan læse mere om røntgen og ultralyd på noerrevold.dk

Astrid Pedersen